Persimon "Tipo" - Diospyros kaki "Tipo"

565 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Persimon kommer från Japan där odlades flera tusen år sedan. I Europa  fört in första persimonträd 1840. I dag odlar man världen över persimon i  stor utsättning.

Det finns över 2000 sorter i dag.  Kaki är ett löv fällande  fruktträd som blir stor som ett äppleträd. Visa sorter blir större visa  mindre. Trivs i dem flesta jordar, tål även torka men det inte betyder  att man inte ska vattna särskilt i första år .Kaki älskar sol och värme.

Det många som undrar kan man odla persimon i Sverige? Svaret är Ja det  kan 

r. Härdigheten har en stor variation.  Vissa sorter är härdigare.

För att lyckas med persimon är viktig att välja rätt plats. Under vinter  måste skydda plantan i några år framåt. En välutvecklat träd är härdig i  södra Sverige.

Persimonfrukt ser ut som en stor halv mogen tomat med 4 stora foderblad. Det finns stor variation i fruktformen och smaken.

Visa är avlånga stora andra är rundare och plattare. Fruktköttet  innehåller mer eller mindre garvsyra. Garvsyran försvinner med  eftermognats process.

Det finns sorter som innehåller ingen garvsyra i dem sorterna man kan  äta direkt Frukten innehåller mycket A , C vitaminer , mineraler och  betakaroten som är ett viktig antioxidant. Den orangegula frukten har en  speciell god söt smak.

Tipo är mest odlade sort. Ger riktig stora runda frukt.

Härdighet; USDA ZON 6B

Plant storlek; C 5,6,  100 cm ympning