I lager.
Antal: 2

Persimon "Tipo" - Diospyrus kaki "Tipo"

525 kr

Persimon kommer från Japan där odlades flera tusen år sedan. I Europa  fört in första persimonträd 1840. I dag odlar man världen över persimon i  stor utsättning.

Det finns otroligt många sorter cirka 2000. Kaki är ett löv fällande  fruktträd som blir stor som ett äppleträd. Visa sorter blir större visa  mindre. Trivs i dem flesta jordar, tål även torka men det inte betyder  att man inte ska vattna särskilt i första år .Kaki älskar sol och värme.

Det många som undrar kan man odla persimon i Sverige? Svaret är Ja det  kan man i landets mildaste delar. Härdigheten har en stor variation.  Vissa sorter är härdigare.

För att lyckas med persimon är viktig att välja rätt plats. Under vinter  måste skydda plantan i några år framåt. En välutvecklat träd är härdig i  södra Sverige.

Persimonfrukt ser ut som en stor halvmogen tomat med 4 stora foderblad. Det finns stor variation i fruktformen och smaken.

Visa är avlånga stora andra är rundare och plattare. Fruktköttet  innehåller mer eller mindre garvsyra. Garvsyran försvinner med  eftermognats process.

Det finns sorter som innehåller ingen garvsyra i dem sorterna man kan  äta direkt Frukten innehåller mycket A , C vitaminer , mineraler och  betakaroten som är ett viktig antioxidant. Den orangegula frukten har en  speciell god söt smak.

Tipo är mest odlade sort. Ger riktig stora runda frukt.

Härdighet; USDA ZON 6B

Plant storlek; C 5,6,  100-140cm