Saskatoonbär "Helvetia - Amelanchier ovalis "Helvetia"

225 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Kärt barn har många namn. Saskatoonbär , trädblåbär, blåbärmispel ,  häggmispel. Växten kallas även för superbäret. Växten härstammar i norra  Amerika som växer naturligt där. Saskatoonbär används redan urbefolkning  till föda , vitaminkälla och medicin. Bären smakar ungefär som blåbär  och har hög innehåll av antocyaner , fenoler, flavanoider (antioxidanter  ), järn , kalcium , magnesium , koppar mangan, C och A vitaminer. Bären  har en djupröd färg liksom blåbär och har samma effekt.
Indianerna använde mogna bären mot, maginfluensa, lever , lugn problem  och magbesvär. Omogna krossade bär används mot diarré. Även ved och bark  används mot olika infektioner och sjukdom. Veden var också ett  värdefullt material till flätning av korgar. Saskatoonbär är ett  värdefullt växt med hälsofrämjande effekt och hög prydnadsvärde. Vita  blommor i klassar på våren, svart-blåa bär på sommaren och löven som  skiftar färg till rött på hösten.   

Helvetia är en låg buske med en uppåtgående tillväxt. Blommorna är ganska stora och står i kluster på grenarna. De blågrå färgade bladen gör denna växt extra vacker. 'Helvetica är den minsta sorten och har en topphöjd på 1,25 meter. Alla har en plats i trädgården för den här underbar växten som ge dessutom ätliga , nyttiga ,goda bär .Trivs i väldränerad , jord utan  förbehåll i lätt soligt eller halvsoligt läge.

Bären är mycket välsmakande!

Härdighet; zon 1-4

Plant storlek; C2 , 20-30cm