Persimon ”Sharon” – Diospyros kaki ”Sharon”

525 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Persimon kommer från Japan där odlades flera tusen år sedan. I Europa  fört in första persimonträd 1840. I dag odlar man världen över persimon i  stor utsättning.

Det finns otroligt många sorter cirka 2000. Kaki är ett löv fällande  fruktträd som blir stor som ett äppleträd. Visa sorter blir större visa  mindre. Trivs i dem flesta jordar, tål även torka men det inte betyder  att man inte ska vattna särskilt i första år .Kaki älskar sol och värme.

Det många som undrar kan man odla persimon i Sverige? Svaret är Ja det  kan man i landets mildaste delar. Härdigheten har en stor variation.  Vissa sorter är härdigare.

För att lyckas med persimon är viktig att välja rätt plats. Under vinter  måste skydda plantan i några år framåt. En välutvecklat träd är härdig i  södra Sverige.

Persimonfrukt ser ut som en stor halvmogen tomat med 4 stora foderblad. Det finns stor variation i fruktformen och smaken.

Visa är avlånga stora andra är rundare och plattare. Fruktköttet  innehåller mer eller mindre garvsyra. Garvsyran försvinner med  eftermognats process.

Det finns sorter som innehåller ingen garvsyra i dem sorterna man kan  äta direkt Frukten innehåller mycket A , C vitaminer , mineraler och  betakaroten som är ett viktig antioxidant. Den orangegula frukten har en  speciell god söt smak.

Sharon är israelisk förädling som odlas i många länder. Frukten  innehåller ingen garvsyra så går äta direkt från träden.  

Härdig till minus 18 C.

Plant storlek; C 5,6  , 60-80cm

Snart kommer in även större exemplar.(Mellan 180-200cm)